Foreningsmedaljer

Galleriet nedenfor viser de 10 medaljer i sterling sølv som møntklubben lod præge i årene 1976 til 1986 (i 1985 blev der ikke præget medalje). Vægten er mellem 14 og 18 gram, diameteren 30 mm og tykkelsen 3 mm. De første 2 medaljer var én-sidet og på bagsiden indslået medaljens nummer med angivelse af møntmesteren Oluf Christian Kundbys initialer, OCK, og lødigheden 925. De efterfølgende medaljer var to-sidet med vikingehjelm motivet fra den første medalje som bagside. Fra 1979 er Bent Jensen medaljør på forsiden. Medaljerne er nummereret på kanten, således at hvert medlem kunne få deres eget nummer, men ikke alle medaljer er nummereret .

Alle medaljer er præget i et meget begrænset antal og er yderst sjældent til salg. F.eks. blev medaljen fra 1978 kun præget i 25 stk. i sølv og 200 stk. i bronze.

Motivet er den gængse opfattelse af en vikingehjelm og som er blevet møntklubbens bomærke. Lad så være at en vikingehjelm rent faktisk ikke havde horn, og at hornede hjelme var noget, der hørte bronze-alderen til. Udformningen med de to horn lægger sig til gengæld op ad den (historisk forkerte) folkelige opfattelse af vikingerne og deres hovedbeklædning og af billeder og markedsføring af Frederikssund som vikingernes by (mest kendt er formentlig vikingespillene).
Motivet er det velkendte vikingeskib for fulde sejl, som det også kendes af generationer af skolebørn på vikingeblyanterne.
Motivet stammer fra Frederikssunds daværende byvåben med en falk omgivet af blomsterranker. Baggrunden for at anvende falken var, at Frederikssunds oprindelige navn var Falkenborg, indtil Kong Frederik d. 3 i 1665 omdøbte byen til Frederikssund.
Motivet for den ovenstående og de fire efterfølgende medaljer stammer fra en enestående arkæologisk guldskat i Kignæs, som ligger i Færgelundsskoven ved Jægerspris. Fundet blev gjort i løbet af 1960’erne og omtales derfor som Kignæs-fundet og var fra ældre germansk jernalder, dvs tiden lige før vikingetiden. Det indeholdt bl.a. en del guldbrakteater, som er små møntlignende guldplader med mytologiske motiver. Dette fund var med til at sætte Frederikssund og Jægerspris på det arkæologiske landkort. Da det daværende Frederikssund og Omegns Bank i 1965 valgte at finansiere en borgmesterkæde til Frederikssund indgik kopier af en række af disse brakteater i den nydesignede borgmesterkæde. Det var derfor helt naturligt for ‘Mønten’, at anvende en af brakteaternes mytologiske motiv som forsidebillede på den nye medalje for 1979 (se ovenfor), og det blev fulgt op i de følgende år, for i 1980, 1981, 1982 og 1983 var det hvert år kopi af en ny Kignæs-brakteat, der sås på forsiden (se nedenfor). Læs mere om Kignæsfundet og yngre jernalders brakteater her
Motivet er her Stævnmanden fra Torvet i Frederikssund. Skulpturen har det lange navn ‘ Moderne menneske på historisk grund’ og blev skabt af Morten Nielsen og er fra 1965.
Motivet er de to store, 5 meter høje, ravne fra J. F. Willumsens Museum i Frederikssund.
Kronprinsesse Marys Bro over Roskilde Fjord blev indviet 28. september 2019. Ved denne lejlighed fik Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary overrakt eksemplar Nr. 1. Medaljen er fremstillet i finsølv og er præget i 100 nummererede eksemplarer

Samme medaljer som ovenfor blot i bronze

Kronprinsesse Marys Bro over Roskilde Fjord indviet 28. september 2019. Medaljen er præget i Nordic Gold i 100 unummererede eksemplarer.

%d bloggers like this: